TOPMANAGEMENT
Multicommissarissen in Nederland: de top-30
2000/07/01 in Elan door Jos van Hezewijk
Het commissariaten-kwartet. Harry Langman is de ongekroonde koning van het Nederlandse commissariaat, althans als we afgaan op het aantal toezichthoudende functies. Liefst twaalf RvC-functies telt de ex-ABN-bestuurder. Dat is weliswaar minder dan Fons van der Stee in een soortgelijk onderzoek van Elite Research Network in 1995 (twintig stuks), maar nog altijd lijkt het verzamelen van commissariaten een dankbare bezigheid zo rondom de pensionering. En dat was nu net niet de bedoeling van de commissie-Corporate Governance onder leiding van Jaap Peters. Pikant detail: Peters zelf heeft tien commissariaten. Mag ik van u, van de commissariaten ... kwartet!
In 1995, toen nog geen sprake was van een commissie-Corporate Governance', stelde Elite Research voor Elan een top-6 van multicommissarissen samen. Fons van der Stee oud-minister van Financien (1980-1982) voerde de lijst aan met niet minder dan twintig commissariaten. Zijn financiële voorganger, professor Ferdinand Grapperhaus, hoewel 'slechts' staatssecretaris van Financiën in het kabinet-De Jong (1967-1971) volgde in de ranglijst met vijftien commissariaten. Niet dat het ging om enorme multinationals, maar toch. De eerste multicommissaris met enig gewicht kwam destijds op acht commissariaten - volgens eigen opgave. Nu leven we in een nieuwe eeuw, de commissie-Peters is al vier jaren in actie en alom wordt geschreven dat de oude economische bolwerken worden geslecht en het old boys network wordt uitgedund. Maar wat schetst onze verbazing? Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de hedendaagse multicommissarissen zeker niet aan gewicht hebben ingeboet. Integendeel. Maar liefst achttien multicommissarissen met een flink gewicht hebben meer dan acht commissariaten. En dat in een tijd dat juist het commissariaat geacht wordt een professionaleringsslag te maken en waarin het fenomeen multi-commissaris niet meer lijkt te passen.
'Ik kreeg bij mijn pensionering achttien aanbiedingen voor commissariaten, waarvan ik er maar twee heb aangenomen. Ik dacht altijd dat ik een snelle lezer was, maar het valt niet mee om alle stukken door te werken. Anderen die zo'n tien tot vijftien commissariaten bekleden, zijn blijkbaar briljanter dan ik.' Afgaande op wat Morris Tabaksblat stelde in het maart-nummer van ELAN, heeft hij het in ieder geval gesnapt. Wie het commissariaatschap anno 2000 serieus neemt, heeft er een behoorlijke kluif aan. Ook Kees Storm van Aegon heeft het begrepen. Hij verbiedt leden van de raad van bestuur van Aegon om meer dan drie commissariaten te hebben, zo liet hij zich tijdens de Tweede Dag van het Commissariaat ontvallen. Meer RvC's leggen een te groot beslag op de tijd van de bestuurders en dat zou ten koste gaan van de dagelijkse Aegon-beslommeringen. Nu is actief besturen wat anders dan toezichthouden na je pensionering, feit blijft dat een commissariaat veel tijd, energie en aandacht vergt. Bedrijven worden steeds complexer en veranderen onder het ICT-geweld steeds sneller. Bovendien staat de erebaan van weleer ook door het toenemend aantal claims tegen falende commissarissen steeds meer onder druk. Niet voor niets stelde Jaap Peters in zijn commissie-Corporate Governance dat er limieten gesteld moeten worden aan het aantal commissariaten c.q. voorzitterschappen daarvan. In de Volkskrant van 30 oktober 1996 zegt hij dat acht commissariaten wel in de buurt van het maximum komt. Opmerkelijk genoeg staat Peters vervolgens wel hoog genoteerd in het onderzoek met tien commissariaten. Voorzichtig kan dus worden gesteld dat de 'commissie-Corporate Governance' lang niet op alle punten succesvol is gebleken. Verschillende van deze toplieden met een waslijst aan commissariaten, hebben na hun pensioen zelfs een controlerende nevenfunctie bij hun onderneming aangenomen. Zoals Aad Jacobs van ING, Lenze Koopmans van TBI, Rob Hazelhoff van ABN AMRO, Jaap Peters van Aegon, J. Simons van (inmiddels ABN AMRO) Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, A. Smits van Macintosh, Roelof Nelissen van ABN AMRO en Aernout Loudon van Akzo Nobel. Nu is dat niet expliciet verboden door Peters maar in de geest van het rapport zou het beter zijn om niet over de schouder te gaan kijken van je opvolger. Neem Jan Kalff bij ABN AMRO. Hij komt pas over een jaar in de raad, maar zal hij dan nog door een deur kunnen met de inmiddels flink sanerende Rijkman Groenink?
Conclusie: veranderingen in het commissariaat worden vooral met de mond beleden, maar in de praktijk functioneert het old boys network nog volop. Is het de geur van geld? De magie van de macht? Of domweg de gesel der gewoonte?
De top-30
Aan de kop van de ranglijst prijkt Harry Langman, oud-bestuurder van ABN AMRO met twaalf commissariaten, waarvan tien voorzitterschappen. Bij zoveel commissariaten ontstaan er uiteraard allerlei hechte netwerken. Langman ontmoet dan ook de meeste multicommissarissen op deze lijst in zijn talloze functies. Uiteraard alle ABN AMRO coryfeeën, hoewel hij zelf geen commissaris is geworden bij zijn bank. Bij HAL ontmoet hij bijvoorbeeld Jan Kalff, eveneens oud-bestuurder van ABN AMRO. Bij Getronics ziet hij Pieter Bouw (ex-topman KLM) en Guus Zoutendijk (ex-topman Delta Lloyd). Bij Holland Chemical International spreekt hij Ton Risseeuw (ex-topman Getronics); bij IHC Caland Aad Jacobs (ex-topman ING) en Lenze Koopmans (ex-topman van TBI). Bij Siemens Nederland zit hij aan tafel met Hans Blankert (ex-voorzitter VNO-NCW) en bij Vendex KBB schudt hij handen met Aernout Loudon (ex-topman van Akzo Nobel). Allemaal mensen die in deze top-30 vertegenwoordigd zijn. Het old boys network in optima forma.
Op de tweede plaats in de lijst - met stip, want hij is nog niet zo lang gepensioneerd - Aad Jacobs, oud-topman van ING. Ook hij ontmoet tal van collega's en ex-collega's uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven.
Opvallend is ook de nummer drie in deze top van multicommissarissen. Lenze Koopmans kwam vorig jaar prominent in het nieuws omdat hij meerdere strategische zware posten bekleedt in de zorgsector. Bovendien is hij oud-Ogem-bestuurder, een club die niet geheel ongeschonden uit de strijd kwam en waar in 1996 zelfs door het bestuur een schadeclaim is ingediend tegen de falende commissarissen. Al dient te worden gezegd dat hij bij TBI wel goed werk heeft verricht.
ICT-strategen ontbreken
Wat valt verder op? In ieder geval het overgewicht aan financiële mensen in dit overzicht. En van de financials is ABN AMRO in de kopgroep het beste vertegenwoordigd met ex-toplieden zoals Langman, Hazelhoff, Nelissen, Van Ommeren en Kalff. Verder komen we ook financials Kleiterp (MeesPierson), Tjerk Westerterp (oud-Optiebeurs) en Aad Jacobs tegen. Naast de oud ING-topman figureren nog twee nevenfunctionarissen van ING in deze top van multicommissarissen: Simons en Verhagen. Bij Simons, die ook commissaris is bij ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten zou je toch van strijdigheid van belangen kunnen spreken. Verder zijn ook de verzekeringsmaatschappijen goed vertegenwoordigd: Jaap Peters van Aegon, Guus Zoutendijk (ex-Delta Lloyd) en Hans Wiegel (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland). Overigens zijn ook de advocaten redelijk tot goed op sterkte met drie man in de top-30 (Wiersma, Van den Hoek en Schonis).
Eveneens opmerkelijk is de afwezigheid van ICT-bestuurders in het (multi)commissariaat. In een tijd dat juist iedereen gegrepen wordt door zaken als Internet en ICT, ontbreken grote namen die richting zouden kunnen geven aan de ICT-strategie van een bedrijf. Alleen Ton Risseeuw van Getronics lijkt een succesvolle entree in het wereldje te hebben gemaakt. Hij staat met stip op vijf. Voorzichtig kun je daaruit concluderen dat over de echt grote vraagstukken en beslissingen van deze tijd niet gewaakt wordt door kundige commissarissen met een ICT-achtergrond. Zou generieke bestuurlijke ervaring in deze wel volstaan? Positief geredeneerd: ICT-bestuurders kiezen mogelijk voor minder commissariaten of zijn jonger en maken geen deel meer uit van het traditionele old boys network.
Een ander opvallend punt is de zware vertegenwoordiging van de politiek. Vooral de Eerste Kamer der Staten Generaal lijkt een broedplaats voor multicommissarissen: Zoutendijk, Loudon en Wiegel waren Eerste Kamerlid, Varekamp is het nog steeds. Ook opmerkelijk is dat van een aantal grote concerns/multinationals toppers (of ex-toppers) op deze lijst ontbreken.
Iets dat overigens zowel positief als negatief uitgelegd kan worden. Van Shell staat alleen Henny de Ruiter op de lijst. Unilever en Philips ontbreken geheel. Punt van zorg kan verder zijn dat de commissarissen in deze lijst functies hebben bij bedrijven, waarvan de onderlinge verbanden ver te zoeken zijn. Kennelijk kun je met enige bestuurlijke ervaring overal commissaris worden. Toch zou je anno 2000 mogen verwachten dat ook commissarissen kiezen voor een zeker specialisme of in ieder geval een branche die ze kennen. De praktijk wijst anders uit.
Tot slot nog de vergelijking met de XXL-lijst De macht in Nederland . Uit dit onderzoek blijkt dat veel namen op beide lijsten voorkomen, maar dat de veelheid aan commissarissen niet gelijk staat aan de zwaarte van bestuursfuncties. De top uit XXL, De Ruyter, Hazelhoff, Van Schaik, Loudon, Van Wachem en Fentener, staan in dit onderzoek multicommissarissen niet bovenaan. Van Wachem en Fentener ontbreken zelfs helemaal. Conclusie: de zwaargewichten lijken enigszins selectief en zijn kieskeurig met hun commissariaten. Al schuiven ze in vergelijking met 1995 wel op. Dat een multicommissaris straks in XXL ook op één staat, is niet uitgesloten.
En o ja, we zijn hier gemakshalve maar even voorbijgegaan aan allerlei andere nevenfuncties die multicommissarissen nog hebben bij muziekverenigingen en korfbalclubs. Ook die functies kosten tijd, maar voor het onderzoek waren ze even niet relevant, dus is alleen gekeken naar echte commissariaten. Maar ter illustratie: Aad Jacobs heeft nog acht nevenfuncties en Hazelhoff heeft er inclusief het voorzitterschap van het curatorium Nederlands Instituut van het Nabije Oosten, ook nog een slordige tien.
Verantwoording
De bron van de informatie is het Financieel Economisch Lexicon van Elsevier Bedrijfsinformatie van begin dit jaar. Zoveel mogelijk mutaties, die in het voorjaar rijkelijk voorkomen, zijn verwerkt, al zal er hier of daar best een door geslipt zijn. Weggelaten zijn de directeuren van participatiemaatschappijen die qualitate qua in de rvc's van bedrijven zitten, waarin ze deelnemen. Ook zijn in principe commissariaten bij dochterbedrijven weggelaten. Bij gelijke scores is gekeken naar nevenfuncties bij administratiekantoren en stichtingen preferente aandelen e.d.. Ook is in die gevallen gekeken naar het gewicht van de commissariaten en andere nevenfuncties.
(Bron: ebi/Elite Research, Uden)
Top-30 Multicommissarissen
1. Langman, Mr. Drs. Harry (1931) 12 commissariaten
(Ex-ABN AMRO Holding en minister van Economische Zaken in het kabinet-Biesheuvel)
Voorzitter RvC EPON
Voorzitter RvC Getronics
Voorzitter RvC HAL Holding
Voorzitter RvC Holland Chemical International
Voorzitter RvC IHC Caland
Voorzitter RvC Van Lanschot
Voorzitter RvC Petroleum-Mij. Moeara-Enim
Voorzitter RvC Otra
Voorzitter RvC Siemens Nederland
Voorzitter RvC Vendex KBB
Lid RvC Oranje-Nassau Groep
Lid RvC Sonepar Distribution
Nadat oud-minister van Economische Zaken Harrie Langman toetrad tot het bestuur van ABN AMRO, ontwikkelde hij zich via zijn commissariaten tot een van 's lands invloedrijkste bankiers. Geregeld leverden zijn dubbele petten (bankier/commissaris) problemen op, zoals bij Fokker. Als commissaris van Kluwer blokkeerde hij een overname door Elsevier en bevorderde hij de fusie met Wolters. Anton Dreesmann wilde hem als zijn opvolger, maar dat aanbod sloeg Langman af. Hij werd wel commissaris bij Vendex. Na zijn pensionering maakte hij naam als bemiddelaar bij conflicten.
(Bron: XXL, Jos van Hezewijk)
2. Jacobs, Drs. Aad (1936) 11
(Ex-ING)
Voorzitter RvC Joh. Enschedé
Voorzitter RvC NPM Capital
Voorzitter RvC Vedior
Vice-voorzitter RvC Bührmann
Lid RvC Amsterdam Exchanges
Lid RvC IHC Caland
Lid RvC ING Groep
Lid RvC Kon. Shell
Lid RvC Nederlandse Spoorwegen
Lid RvC Strukton Groep
Lid RvC VNU
Jacobs is de zoon van een Rotterdamse valutahandelaar. Hij had een passie voor voetbal maar zag af van een professionele carriere. 'Ik miste de hardheid die een profvoetballer nodig heeft.' Kennelijk had hij in de zakenwereld die hardheid wel. Hij ging vervolgens bedrijfseconomie studeren bij Johan Witteveen, de man die hem later als president-commissaris binnen zou halen bij ING. In 1988 trad hij toe tot de RvB, waarin hij als enige tegen de fusie met NMB/Postbank was, die uiteindelijk toch doorging. Na het verplicht terugtreden van Scherpenhuijsen Rom kwam Jacobs onverwacht op diens stoel terecht. Onder de leiding van Jacobs begon de ING aan een periode van grote bloei. Jacobs staat bekend als nuchter en direct: 'Ik zeg altijd wat ik denk.'
(Bron: XXL, Jos van Hezewijk)
3. Koopmans, Prof. Dr. Lenze (1943) 11
(Ex-TBI Holdings en Ogem Holding. Plv. directeur-generaal Ministerie van Financiën)
Lid Raad van Beheer Rabobank
Voorzitter RvC SFB Holding
Voorzitter RvC HIT Groep
Voorzitter RvC Siers Groep Oldenzaal
Voorzitter RvC ZVN Welzorg
Vice-voorzitter RvC Nimox
Lid RvC ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten
Lid RvC Huntsman ICI Holland
Lid RvC IHC Holland
Lid RvC NUON/ENW
Lid RvC Robeco Groep
Lenze Koopmans is een kleurrijk en tevens zeer moeilijk grijpbare figuur geweest in economisch en politiek Nederland. De 'intellectuele variant op Ard Schenk' was ooit het wonderkind op het ministerie van Financiën. Zijn boek Openbare financiën is nog steeds verplichte stof voor economen. Na de politiek stapte hij over op het bedrijfsleven. Hij werd beroemd en berucht door zijn tijd bij het omstreden Ogem. In 1978 begon hij er als financieel directeur. Destijds verrassend omdat dat een baan was voor mannen op leeftijd. Maar Koopmans was pas 35 en had geen ervaring in het bedrijfsleven. Hoe het met Ogem afliep mag genoegzaam bekend zijn. Hij revancheerde zich sterk bij TBI. Een relatief onbekende naam bij het grote publiek maar met een grote reputatie die hij dus als multi-commissaris briljant heeft uitgebuit. Zoals een wonderkind betaamt.
(Bron: XXL, Jos van Hezewijk)
4. Hazelhoff, Mr. Rob (1930) 11
(Ex-ABN AMRO)
Voorzitter RvC Heineken
Voorzitter RvC Ingelton
Voorzitter RvC Stichting Expl. Nederlandse Staatsloterij
Voorzitter RvC Stork
Voorzitter RvC Twentsche Kabel Holding
Lid RvC Exploitatie Maatschappij Carré
Lid RvC ABN AMRO Holding
Lid RvC Gamma Holding
Lid RvC Corus
Lid RvC Nederlandse Waterschapsbank
Lid RvC Koninklijke Nedlloyd
5. Risseeuw, Drs. Ton (1936) 11
(Ex-Getronics)
President RvC AOT
Voorzitter RvC Intergamma
Voorzitter RvC Laurus
Lid RvC Blokker Holding
Lid RvC Free Record Shop Holding
Lid RvC Heineken Nederlands Beheer
Lid RvC Holland Chemical International
Lid RvC Kas-Associatie
Lid RvC NEROC
Lid RvC NPM Capital
Lid RvC Samas-Groep
6. Peters, Drs. Jaap (1931) 10
(Ex-AEGON)
Lid Board of Directors Monsanto Company
Voorzitter RvC Bank Nederlandse Gemeenten
Voorzitter RvC KEMA
Voorzitter RvC IBM-ICAM
Voorzitter RvC Samas-Groep
Voorzitter RvC Coöp. Ver. Verenigde Bloemenv. alsmeer
Lid RvC AEGON
Lid RvC Dresdner VPV HollandHaven
Lid RvC Gilde
Lid RvC Randstad Holding
7. Bouw, Prof. Drs. Pieter (1941) 10
(Ex-KLM)
Lid RvC CSM
Lid RvC Getronics
Lid RvC NACO Beheer
Lid RvC De Nederlandsche Bank
Lid RvC Nederlandse Spoorwegen
Lid RvC Océ
Lid RvC PontMeyer
Lid RvC IBO, Instituut v. Bedrijfskundige Opleidingen
Lid RvC Koninklijke Vopak
Lid RvC Vos Intermodal
8. Ommeren, Drs. R. van (1936) 10
(Ex-IBM Nederland en ex-ABN AMRO)
President RvC Cap Gemini
President RvC NEROC
Voorzitter RvC GTI Holding
Voorzitter RvC Gemeenschappelijk Bezit Aandelen Necigef
Lid RvC Amsterdam Exchanges
Lid RvC ANWB
Lid RvC Delft Instruments
Lid RvC Koninklijke Grolsch
Lid RvC GAK Onroerend
Lid RvC Willem van Rijn
9. Schaik, Drs. Gerard van (1930) 10
(Ex-Heineken)
President RvC BCD Holdings
President RvC Koopmans Koninklijke Meelfabrieken
Voorzitter RvC Martinair Holland
Voorzitter RvC Koninklijke Verkade
Voorzitter RvC Koninklijke Wessanen
Vice-voorzitter RvC Pon Holdings
Lid RvC DSM
Lid RvC Sara Lee/DE
Lid RvC SHV Holdings
Lid RvC United Biscuits
10. Doeksen, Mr. Gerrit (1931) 10
(ex-Internatio-Müller)
Voorzitter RvC Doeksen Transport Group
Voorzitter RvC Het Nijmeegsch Bagger- en Aann.bedr
Vice-voorzitter RvC Koninklijke Volker Wessels Stevin
Lid RvC Koninklijke Ahrend
Lid RvC Bloemers Holding
Lid RvC Ertsoverslagbedrijf Europoort
Lid RvC Hasco Lakfabrieken
Lid RvC Nassau Verzekering Maatschappij
Lid RvC Handelslaboratorium v/h Dr. A. Verwey
Lid RvC Veerhaven
11. Westerterp, Drs. Tjerk (1930) 10
(ex-Optiebeurs, minister Verkeer & Waterstaat, kabinet-Den Uyl)
Voorzitter RvC Koninklijke Begemann Groep
Voorzitter RvC IMG Holland
Voorzitter RvC Internoc Holding
Voorzitter RvC Sedgwick Nederland
Lid RvC AEX Index Fund
Lid RvC Asia Europe Gateway PLC
Lid RvC DSB Groep
Lid RvC Nederlandse Liquidatiekas
Lid RvC International Finance Exchange
Lid RvC Strabag Benelux
12. Blankert, Drs. Hans (1940) 9
(ex-Dura, -Wilma, ex-voorz. VNO-NCW)
Voorzitter RvC GASTEC
Lid RvC Alcoa Nederland
Lid RvC Beers
Lid RvC Heijmans
Lid RvC Jaarbeurs Holding
Lid RvC Gilde Investment Management
Lid RvC Q-Park
Lid RvC Siemens Nederland
Lid RvC Tauw Beheer
13. Simons, Drs. J.W.M. (1935) 9
(ex-Hooge Huys Verzekeringen)
Voorzitter RvC Greenfield Capital Partners
Voorzitter RvC Orange Global Property Fund
Voorzitter RvC Huybregts v. Boldrik Bouw- en Vastgoedgr.
Lid RvC ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten
Lid RvC Copaco
Lid RvC MAB Groep
Lid RvC M.J. de Nijs en Zonen Holding
Lid RvC SNS Reaal Groep
Lid RvC Vesteda Holding
14. Zoutendijk, Dr. Guus (1929) 9
(ex-Kon./Shell, lid Eerste Kamer VVD)
Voorzitter RvC Alpinvest Holding
Voorzitter RvC Kas-Associatie
Voorzitter RvC Nederlandse Waterschapsbank
Voorzitter RvC Orange Deelnemingen Fund
Vice-voorzitter RvC IBM Nederland
Lid RvC Mobil Oil
Lid RvC Ned. Centr. Inst. voor het Gir. Eff. verkeer
Lid RvC Ned. Interprofessioneel Effectencentrum Niec B.
Lid RvC Universiteit Leiden Holding
15. Wiersma, Mr. E.D. (1941) 9
(ex-TI Holdings)
Voorzitter RvC Boekhandels Groep Nederland
Lid RvC De Boo Beheer
Lid RvC ISS Servisystem
Lid RvC Krasnapolsky Hotels & Restaurants
Lid RvC NCD Ned. Cement Deelnemingsmij.
Lid RvC NVS Verzekeringen
Lid RvC Outokumpu Copper
Lid RvC Jan Tabak
Lid RvC Rostland
16. Timmermans, Mr. Ad (1937) 9
(ex-DSM)
President RvC Macintosh Retail Group
Voorzitter RvC Maas International
Voorzitter RvC Thomas Regout Holding
Voorzitter RvC Vercoat Invest
Lid RvC Maas International Europe
Lid RvC Rodamco North America
Lid RvC VDL Groep
Lid RvC Ruyters Vastgoed
Lid RvC Weertgroep
17. Hoek, Prof. Mr. P.C. van den (1939) 9
(bestuursvoorz. Stibbe Simont Monahan Duhot)
Voorzitter RvC ASM International
Voorzitter RvC Ballast Nedam
Voorzitter RvC Buhrmann
Voorzitter RvC Het Financieele Dagblad Holding
Voorzitter RvC Maxeres
Voorzitter RvC Wavin
Lid RvC Amsterdam Exchanges
Lid RvC SCA Hygiene Products Nederland
Lid RvC Robeco
18. Smits, Drs. A.N.A.M. (1943) 9
(ex-Wilma)
Lid RvC Labouchere
Lid RvC Stichting CZ groep Zorgverzekeringen Beheer
Lid RvC General Biscuits Nederland
Lid RvC Lekkerland Benelux
Lid RvC Macintosh Retail Group
Lid RvC Castra
Lid RvC Prolion Holding
Lid RvC Rijsdijk InterGroup
Lid RvC Vebego International
19. Verhagen RA, Drs. G. (1929) 9
(ex-Koninklijke Pakhoed)
Vice-voorzitter RvC ING Groep
President RvC Blauwhoed
Voorzitter RvC Ahoy' Rotterdam
Voorzitter RvC Leyersebe-Oranje Nassau Beheer
Voorzitter RvC Verenigde Tankrederij Holding
Voorzitter RvC Participatiemij. Mainport Rotterdam
Lid RvC Hypotrust
Lid RvC De Hypothekers Associatie
Lid RvC Koninklijke Volker Wessels Stevin
20. Ruiter, Ir. Hennie de (1934) 8
(ex-Kon./Shell)
Voorzitter RvC Koninklijke Ahold
Voorzitter RvC Beers
Voorzitter RvC Koninklijke Hoogovens
Voorzitter RvC Wolters Kluwer
Vice-president RvC AEGON
Lid RvC Heineken
Lid RvC Kon./Shell
Lid RvC Koninklijke Vopak
21. Schonis, Prof. Mr. H.M.N. (1943) 8
(Partner Caron & Stevens)
Lid RvC Juchten Beheer
Lid RvC Beheermaatschappij Waalwijk
Lid RvC Delta Lloyd Bank
Lid RvC Koninklijke Grolsch
Lid RvC LCI Technology Group
Lid RvC Pepping Verenigde Bedrijven
Lid RvC Intronics Barneveld
Lid RvC Wereldhave
22. Bergsma, Prof. Dr. Sieb (1936) 7
(ex-Akzo-Nobel)
Voorzitter RvC UPM Holding
Lid RvC ANWB
Lid RvC ASM Lithography
Lid RvC European Assets Trust
Lid RvC GENERALI verzekeringsgroep
Lid RvC Van Melle
Lid RvC Van der Moolen Holding
23. Nelissen, Mr. Roelof (1931) 7
(ex-ABN AMRO)
Lid RvC ABN AMRO
Voorzitter RvC Koninklijke Boskalis Westminster
Voorzitter RvC Mercedes-Benz Nederland
Voorzitter RvC Luchthaven Schiphol
Plaatsvervangend Voorzitter RvC Koninklijke Ahold
Lid RvC International Flavors & Fragrances I.F.F.
Lid RvC Elsevier
24. Kleiterp, Drs. J. (1933) 7
Voorzitter RvC Amsterdam Exchanges
Voorzitter RvC Koninklijke Kampert en Helm Rotaform
Voorzitter RvC AON Nederland
Voorzitter RvC De Nederlandse Munt
Vice-voorzitter RvC Koninklijke BAM Groep
Lid RvC Bank Nederlandse Gemeenten
Lid RvC Twijnstra Groep
25. Bonnier RA, Drs. Rob (1943) 6
(ex-KNP BT)
Voorzitter RvC DSB Groep
Voorzitter RvC Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij
Plaatsvervangend Voorzitter RvC Alpinvest Holding
Lid RvC Amsterdam Exchanges
Lid RvC Coöperatieve Rundveeverbetering Delta
Lid RvC Orange Fund
26. Wiegel, Hans (1941) 6
(ex-minister Binnenlandse Zaken en fractievoorz. VD)
President RvC Nederlands Omroepproduktie Bedrijf
Voorzitter RvC ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten
Voorzitter RvC Copaco
Voorzitter RvC De Meeuw Holding
Vice-voorzitter RvC Koninklijke Wessanen
Lid RvC Grontmij
27. Hendriksen RA, Drs. Rennie (1939) 6
(ex-Van Ommeren)
Voorzitter RvC Mercon Holding
Voorzitter RvC Avalix Groep
Voorzitter RvC National Power International Holdings B.
Voorzitter RvC Verolme IJsselmonde Holding
Lid RvC Creyf's Group
Non-Executive Director South African Breweries Int. Finance
28. Kalff, Mr. Jan (1937) 6
(ex-ABN AMRO)
Lid RvC Het Concertgebouw
Lid RvC Hagemeyer
Lid RvC Nederlandse Spoorwegen
Lid RvC Luchthaven Schiphol
Lid RvC Koninklijke Volker Wessels Stevin
Lid RvC Stork
29. Loudon, Jhr. Mr. Aernout (1936) 5
(ex-Akzo Nobel)
Voorzitter RvC ABN AMRO
Voorzitter RvC Akzo Nobel
Voorzitter RvC Hollandsche Beton Groep
Vice-voorzitter RvC Koninklijke Hoogovens (Corus)
Lid RvC Kon. Nederlandsche Petroleum Mij.
30. Varekamp, Marius (1942) 5
(ex-voorz. Landbouwschap)
Voorzitter RvC Beekenkamp Holding
Voorzitter RvC Coöperatieve Bloemenveiling Holland B.
Lid RvC Grontmij
Lid RvC Rockwool/Grodan
Lid RvC Westland Energie Infrastructuur